Når du reiser på ferie er det noen ting det kan være lurt å ha med seg i bagasjen for å gjøre det glutenfrie livet litt enklere. Her mine 5 beste tips!

1. «Jeg tåler ikke dette»-kort

Skal man til utlandet anbefaler jeg å ta med et kort hvor det står hva man ikke kan spise på det lokale språket. Ikke alle land har like mye kunnskap om hva gluten er og det er ikke bestandig like lett å prøve å forklare det på engelsk.

Jeg har vært på ferie i Japan to ganger for eksempel og fått god bruk for et slikt kort. På kortet stod det forklart på japansk alt det er gluten i, hva cøliaki er og hva man må passe på. De eneste stedene jeg ikke trengte å vise kortet i Japan var på steder som var 100% vegetarisk. I Japan så kobler de vegetar og gluten sammen, så de stedene var helt safe (i hvert fall de jeg besøkte).

l1001383
Her nyter jeg glutenfri ramen på Little Bird i Tokyo.

Her finner man kort på ulike språk:

  • Er du medlem i Norsk Cøliakiforening kan du finne kort på deres nettsider
  • Google og se om man finner kort på ulike blogger
  • Apper som «GF card»

Om man vil kan man også lage en lapp og ta med om man skal spise ute i Norge. Kan være lurt om det er flere ting enn gluten man ikke tåler. Ikke alle spisesteder er like vant til å tilpasse for allergier, spesielt på mindre steder.

 

2. Toastpose

Toastposer til brødrister er glimrende å ta med seg på tur. Hver pakke inneholder 2 stk og hver pose kan brukes opp til 100 ganger(!!) Posene kan vaskes, til og med i oppvaskmaskinen! Et tips er å lage ostesmørbrød i posen rett i brødristeren eller i ett toastjern. Putt toasten i posen og stek i et par minutter.

Noen forhandlere

 

3. Brød og knekkebrød

Jeg er lei av å bli møtt med tørre opptinede brødskiver på hotellfrokosten og tar med meg eget brød eller knekkebrød i tilfelle. Det glutenfrie verksted har for eksempel en hendige 2pk med brødskiver. Når jeg var i Amsterdam i februar hadde jeg med meg 3 pakker i bagasjen for å være sikker. Disse er også gode i matpakken til skituren.

Knekkebrød er supert å ta med seg på lengre utenlandsreiser da de har lang holdbarhetstid.

Melmikser er også helt genialt å ta med seg på hytteturen eller om man leier leilighet i utlandet. Da kan man lage så mye man måtte ønske og bare kjøpe tilbehør på butikken.

l1003702
4. Energibarer

Det kan bli langt mellom måltidene og energibarer er fint både som mellommåltid, snacks, til flyturen eller om man rett og slett ikke finner et sted å spise lunsj. Raw sjokolade gir også god energi og smaker veldig godt. ;)

 

5. Undersøk på forhånd

Eller så er det lurt å undersøke om det er noe butikker som selger glutenfrie produkter i byen du reiser til, som Planet Organic i London og Marqt i Amsterdam. Samme med kafeer og restauranter som er gode på glutenfritt. Dette gjør det mye enklere når man kommer dit og er gøy å kunne planlegge dagen ut i fra hvor spisestedene er i byen. Man kommer over mange spennende steder på veien! Jeg finner mest info om slike steder på blogger og instagram.

img_0025
Spiste en nydelig glutenfri pizza på Blushing i Amsterdam, rett ved Van Gogh museet. Bunnen er av søtpotet(!!)

Foto: Linda og David Sjursen, forhandler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s