Et spisested med et godt glutenfritt tilbud er for meg et sted som har en meny hvor de fleste av rettene er glutenfrie eller kan lages uten gluten. Det samme gjelder også kaffebarer og bakerier. Det er en fantastisk følelse å ha mye å velge i mellom!

Det kom nye regler for allergimerking av menyer og hyller i desember 2014, så nå det er mye enklere å se hvilke allergener som er i maten enn før. Men likevel om allergenene er listet opp betyr det ikke at de har glutenfrie alternativer. Det har jeg erfart at er store forskjell på. Jeg har byttet spisested flere ganger fordi jeg ikke ønsker å ta til takke med en salat eller en opptint brødskive. Når jeg er ute å spiser ønsker jeg å kose meg, ikke lide meg igjennom noe jeg egentlig ikke liker, bare fordi at det er glutenfritt. Å kunne hjelpe andre å finne glutenfrie spisesteder med gode valgmuligheter er en av grunnene til at jeg ville starte Glutenfri Oslo.

Ingen skam i å bytte spisested om du ikke finner noe som faller i smak!

En annen ting som kjennetegner et godt spisested er at personalet tar vårt ønske om glutenfri mat seriøst og er flinke med hygienen på kjøkkenet.

Eksempler:
  • Når jeg er hos Illegal Burger, for eksempel, gir jeg beskjed når jeg bestiller om at jeg har cøliaki og blir fortalt at da lager de maten min på egen fjøl med egne redskaper. Dette skaper en trygghet hos meg, for da har de kunnskap om hvordan de skal håndtere matallergi for å unngå kryss-smitte.
  • Ekebergrestauranten tar det til et helt annet nivå som jeg ikke har opplevd før. Jeg tåler ikke løk heller og da det var løk i sausene deres lagde de helt annen saus med annet tilbehør både til forrett og hovedrett. Det er vanlig å få en annen saus, men dette var første gangen jeg har opplevd å få skreddersydd tilbehøret også. En riktig god smaksopplevelse!
  • Hos Whatsoup, som er Oslos første grøt og suppebar, er an av gründerne selv «multiallergiker» og de setter hygienen i høysete. Alle suppene deres er glutenfrie, bortsett fra Ramen. Og alle grøtene er glutenfrie, bortsett fra byggrynsgrøt. Et veldig trygt sted å legge lunsjen.
  • Jeg synes også det er flott med steder som tenker på hvilke ingredienser de putter i maten, som The Juicery, Oslo Raw og Funky Fresh foods. Ikke sikkert maten her er for alle da de lager mye uten sukker og melk i tillegg til vegetar, men for min mage er det ren mat som dette som fungerer best.
  • Baker Hansen har et eget glutenfritt bakeri for å unngå kryss-smitte og fått et stort glutenfritt utvalg.
Tips for å unngå å gå på en smell!

Kunnskapsnivået om gluten varierer dessverre fra sted til sted og det er lurt å gjøre litt undersøkelser på forhånd.

Google er din venn! Ta en telefon til spisestedet eller google deg frem til om noen andre har erfaringer med stedet du skal eller ønsker å dra.

Få bekreftelse på at maten er glutenfri: Jeg er også veldig påpasselig når jeg bestiller slik at servitøren får med seg at jeg skal ha glutenfritt. Hvis servitøren ikke vet hva gluten er kan du ta en prat med kokken. Og føler du at de fortsatt ikke skjønner er det bare å si beklager og finne et annet sted å spise. Det er veldig synd, men bedre det enn å risikere å bli dårlig.

Dobbeltsjekk: Når maten blir servert vil jeg anbefale at du spør en gang til om maten er glutenfri. Plutselig har man fått vanlig hamburger brød i stede for glutenfritt allikevel. Ikke ofte at slikt skjer, men det har skjedd meg noen ganger og er virkelig glad for at jeg dobbeltsjekket med servitøren. Dere vet sikkert like godt som meg hva konsekvensene av å ha et gluten-uhell er og det vil vi jo helst unngå.

Takk for maten! Etter jeg har spist og skal betale pleier jeg å takke for at de kunne lage retten glutenfri og skryter litt ekstra. De har brukt ekstra tid på å lage maten til meg og ønsker å gi litt tilbake. Da får de en hyggelig erfaring med oss glutenfrie også. :)

Husk å takk betjeningen slik at de sitter igjen med en hyggelig erfaring fra oss glutenfrie!

Anbefalte spisesteder

Jeg har samlet spisesteder jeg anbefaler i en liste som du finner her. :) Er sikkert mange flere steder som er gode på glutenfritt som jeg ikke har oppdaget enda, så tar gjerne i mot tips på glutenfrioslo@gmail.com ! :)

© Foto Linda Sjursen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s