Tenk å kunne spise en 4-retters middag uten å tenke på om maten på menyen inneholder gluten. Tenk å slippe å ringe på forhånd, sende mail eller spørre servitøren ekstra. Det slapp jeg denne kvelden, og det var helt magisk!

Tirsdag 18. oktober var det duket for glutenfri aften og stor takk til Frisk Forlag for billetter. Én kveld hvor det bare serveres glutenfri mat burde faktisk andre restauranter også ta til etterfølgelse. Da vil de få mange takknemlige kunder og lojale fans!

Jeg hadde aldri vært på Klosteret før og når jeg og venninen min kom inn der ble vi møtt av en veldig spesiell og god stemning. Det var flott musikk, masse stearinlys, og sammen med det unike lokale fra 1899 med kjellerhvelv, var det som om vi ble transporterer tilbake til en annen tid.img_1783Anledningen var lanseringen av kokeboken Uten gluten, skrevet av Anja Skjæveland og Birgit Kolboe. Anja fikk, i likhet med meg, cøliaki-diagnosen for cirka fem år siden. Selv om hun er kokk, tok det lang tid å reorientere seg til et nytt kosthold. Birgit er god venninne av Anja, og en erfaren matjournalist og vinkelner.

img_1787

Birgit (t.v) og Anja (t.h) var vertinner for kvelden på Klosteret, som er Anjas arbeidsplass til daglig. Vi fikk lære litt mer om selve boken og smake på mye fantastisk god mat.

Vi har skrevet boken fordi vi ønsket å løfte frem alle de fantastiske smakene og rettene som er uten gluten fra naturens side, forteller Anja og Birgit. Dette er vår hyllest til matgleden!

Kveldens meny

Den var basert på oppskriftene i Uten gluten:

 • Amus-bouche
 • Ceviche med avokadokrem
 • Jordskokksuppe med blåskjell og chorizo
 • Dåhjort med gulrot- og pastinakkpuré, skogssopp og timiansjy
 • Sitrus- og kaffe-panna cotta med mandelflarn, stekt hvit sjokolade og pecanglace
 • Kaffe og petits fours

img_1779

De Brasilianske ostepuffene som vi fikk som amus-bouche (appetittvekker) var helt nydelig gode! Her er oppskriften på disse fra boken, signert Anja og Birgit:

Brasilianske Ostepuffer

CA. 20 OSTEPUFFER

Pão de queijo, som disse små herlighetene heter i hjemlandet, betyr kort og godt ostebrød. De er deilige sprø utenpå og skikkelige seige inni. Deigen går barndommens hvetemelsklister, tapetlim og skismørning beregnet på mildvær en høy gang, og de er nærmest umulig å få til om du ikke har kjøkkenmaskin med flatvisp. Men ikke de opp – du får betalt for strevet!

Ingredienser:

2,5 dl melk/laktosefri melk
125 g smør eller olje
5 dl tapiokamel/tapiokastivelse
1 ts salt
2 stk egg
2-3 dl revet parmesan

Slik gjør du:
 1. Sett ovnen på 180 grader varmluft og dekk to stekebrett med bakepapir.
 2. Ha melk og fett i en litt romslig kjele. Kok opp. Ta kjelen av platen. Tilsett alt tapiokamelet og rør til det ikke er noe tørt mel og se. Ha den litt merkelige deigen i kjøkkenmaskinbollen og la den stå ca. 10 minutter.
 3. Kjør deigen med flatvisp (k-spade) på middels hastighet i 1-2 minutter. Visp ett egg lett sammen og ha det i bollen. Kjør til egget er godt blandet i deigen før du tilsetter egg nummer to og kjører litt til. Ha parmesan i bollen og kjør videre til alt er godt blandet.
 4. Lag kuler med en diameter på ca. 3 cm og legg dem på bakeplaten. Du kan bruke en skje dyppet i vann, eller ta på deg hansker og trille kuler. Ha i så fall litt vann på hendene mellom hver kule.
 5. Legg kulene på platen og stek dem til de begynner å få farge, ca. 20 minutter.

Om du bruker smør, mild olivenolje eller annen nøytral olje er opp til deg. Olje er vanligst, men vi er og blir noen uforbederlige smørelskere. Puffene blir seige når de står, men gi dem et par minutter i stekeovnen og de blir like sprø som da de ble tatt ut av ovnen første gang. Anja og Birgit kjøper tapiokamel  i østasiatiske forretninger.

Takk for en flott kveld. Og håper på flere glutenfrie festaftener i fremtiden!

jmn_2934
Foto: Siavash Afsharian

Foto: Linda Sjursen og Siavash Afsharian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s