Innenfor mat, sunnhet og helse er det mange begreper som brukes og det kommer stadig nye tilskudd på stammen. I dette mangfoldet kan det lett oppstå begrepsforvirring.

Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg kan ha «glutenfri melk» for eksempel og svarer ja med et lurt smil. Jeg kan hverken ha gluten eller laktose, foretrekker raw mat og er hekta på gojibær, som er en superfood. Ikke rart både familie og venner blir lettere forvirret. Har også møtt på mange i mat- og restaurantbransjen som ikke har gode nok kunnskaper om behovene til en person som ikke kan spise gluten, om det er cøliaki, intoleranse eller IBS. Vi spør ikke om glutenfri mat fordi det er en trend, men fordi vi faktisk ikke kan spise det. Kjenner jeg blir litt engasjert her, hehe.

Her er en en kort innføring i de mest vanlige begrepene. Håper dette kan være til hjelp for dine nærmeste også!

Glutenfri mat
De som reagerer på hveteproteinet gluten må spise glutenfri mat. Det er litt komplekst, men de fleste som spiser glutenfritt har enten cøliaki, glutenallergi eller irritabel tarm. Merker du at du reagerer på matvarer med korn i, anbefaler jeg har du går til lege for å finne ut hvilken type du har før du kutter ut gluten. Viser det seg at du har cøliaki har du rett på grunnstønad fra NAV, som kommer godt med da glutenfri mat er en større utgift. Det gir også en trygghet i å vite hva det faktisk er.

Cøliaki
Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten og som gjør at tynntarmens slimhinne blir betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes. Siden laktose spaltes i tarmtottene er også mange med cøliaki laktoseintolerante.

Glutenallergi
Glutenallergi, ikke-cøliakisk glutensensitivitet, hveteallergi – ja kjært barn har mange navn. De med glutenallergi har mange av de samme symptomene som de med cøliaki og blir friske når de lever glutenfritt. Men i motsetning til cøliakere får de ikke skader på tarmtottene. Hos de med allergi er det imunforsvaret som reagerer på hveteproteiner i maten, og hos de fleste er det nettopp glutenet de reagerer på. Årsaken til hvorfor imunforsvaret reagerer på dette og gir allergiske reaksjoner er det dessverre ikke forsket nok på. En ting som er oppdaget at det overlapper i flere tilfeller med irritabel tarm.

Irritabel tarm (IBS)
Mange med irritabel tarm spiser også glutenfritt. Det er ikke bestandig fordi de ikke tåler gluten, men fordi de reagerer på fruktaner. Fruktaner er det mye av i kornsorter som hvete, rug og bygg. Disse kornsortene har også et høyt innhold av gluten, så derfor fjernes disse kornsortene helt fra glutenfrie produkter. Dermed blir de glutenfrie produktene både fri for gluten og fruktaner, og er derfor ofte gode alternativer for personer med irritabel tarm.

Melkeallergi og laktoseintoleranse
Reagerer man på meieriprodukter tåler man enten ikke melkesukker (laktose) eller melkeproteiner, evt. begge deler. Tåler man ikke laktose kan man drikke og bruke alt av laktosefrie produkter meieriprodukter. All hvitost bortsett fra mozzerella er naturlig fri for laktose og kan spises uten problem. Brunost derimot inneholder mye laktose. Er det melkeproteinet kan man ikke tåler kan man ikke bruke meieriprodukter i det hele tatt og erstatter dette med blant annet soyaprodukter, rismelk og mandelmelk.

Raw food
Raw food betyr RÅ eller UKOKT mat på norsk og er ofte mat som ikke er kokt (ikke varmet opp over 48 grader) og er fortsatt i sin naturlige tilstand. Raw food er naturlig, friskt, ferskt og helt uten tilsetningsstoffer. Inneholder ingen skjulte ingredienser og du ser rett og slett hva du spiser.

Noen eksempler på raw food er frukt, grønnsaker, urter, nøtter, sopp, kakao og honning. Det finnes også raw food barer og sjokolader som er kun laget av rawfood og naturlige ingredienser uten refinert sukker.

LES MER: Tips til hvordan du kan bringe mer raw inn i hverdagen

Superfood
Superfood eller SUPERMAT på norsk er mat er mat med spesialt høyt næringsinnhold. For eksempel blåbær og gojibær. Superfood kan også gå under betegnelsen raw food.

Organic
Organic food eller ØKOLOGISK MAT på norsk er mat produsert på økologiske gårder hvor det blant annet ikke brukes syntetisk sprøytemiddel og gjødsel. Økologisk mat inneholder heller ikke syntetiske tilsetningsstoffer .

Natural food
Natural food eller NATURLIG MAT er et begrep brukt på mat som er minimalt bearbeidet og ikke inneholder tilsetningsstoffer. Dette er et begrep som ikke brukes så mye da økologisk mat er mye mer vanlig.

Kilder:

© Foto Linda Sjursen

Posted by:Linda Sjursen

Linda (30) jobber som grafisk designer i Oslo, gift med David og driver Glutenfri Oslo på fritiden. Ble diagnosert med cøliaki for snart fem år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s